top of page

Svensk ødegård - makeover

Updated: Apr 28, 2023



Denne ødegård makeover var speciel, for uden indlagt el og vand kommer praktik langt før æstetik. Alligevel fik jeg brugt en hel del farvelære i indretningen - læs mere om det til sidst i bloggen.


Krav:

  • Varmeeffektivitet bibeholdes

  • Køkkenets funktion øges - uden vand

  • Et sted med vaskestation

  • Bedre fordeling af sovepladser til 10

  • Boligstyling i svensk stil med douche farver og tapeter

  • Genbrug af møbler, især den svenske slagbænk

Ejers behov for makeover

Der var ikke rørt ved huset i mange år, og behovet meldte sig for at friske det lidt op. Samtidig skulle der indtænkes flere sovepladser og funktionalitet generelt. I gamle dage bestod familien af 4 personer, men det var nu udvidet til 10, og børnene er blevet en størrelse, hvor de ikke længere vil sove sammen med forældrene.


Plantegning kunne der ikke røres meget ved pga. varmeeffektivitet – og den ser således ud:





Funktionalitet før æstetik

Det er ikke et stort hus, ca. 50 kvm nedenunder plus ca. 30 ovenpå. Det begrænser mulighederne for at øge funktionaliteten.


Umiddelbart bliver der brugt mange kvm på entre, både på den ene og anden side af huset. Men i stedet for at nedlægge dem, har jeg valgt at bruge den ene som hoved-entré samt opbevaring, og den anden som en badeværelsefunktion i forbindelse med køkkenet. Når du skal hente vand fra brønden, er det praktisk, du kun skal ét sted hen.


Omlægning af entré til badeværelse er desuden for at øge bordpladsen i køkkenet (gjort ved at åbne op mellem entré og køkken og sætte borde op i entréen), og dels for at bevare praktikken i et vaskerum. Hygiejne er vigtigt, især når man ikke har rindende vand.


Den gamle vaskestation:

Nye vaskestation:

Nyt køkken

Køkkenet i sig selv var en hjernevrider. Det bestod af et kæmpe brændekomfur og en masse små borde uden noget under. Der var ét kæmpe skab til al servicen plus to synlige gasbeholdere. Ikke det mest effektive i et hus, der bare SKAL være praktisk indrettet, når man skal lave mad til 10 personer.


Selvom det var et krav at genbruge møblerne, og der var bestemt søde ting i køkkenet, så valgte jeg at forslå en ny og mere praktisk løsning.


Gamle køkken:


Og det nye:


Stuer og sovepladser

Ja, det er ofte én og samme ting i en ødegård, da man gerne vil sove tæt på brændeovnen. Før makeover var der 4 sovepladser i stuen og 3 ovenpå, hvor den ene soveplads var i slagbænken.


Jeg valgte at rykke slagbænken ind i spisestuen, for at bevare den skønne bænk (samt sovepladsen) og frigive plads til en fransk dør imellem stuerne. Det vil give en helt utrolig ”lys og luft” virkning især for den nordvendte spisestue.



I forbindelse med den ene entré lå der et værksted, endnu et nødvendigt og praktisk element. Der er dog en kæmpe lade på grunden, så vi valgte at inddrage værkstedet til et ekstra soverum og etablere værksted i laden i stedet. På den måde kunne vi få lidt ekstra plads i stuen til alle ti mennesker på en gang.



De sidste 2 sovepladser fik jeg ved at inddrage reposen ovenpå. Der var allerede etableret et værelse ovenpå inkl. brændeovn, men resten af reposen lå ubenyttet hen. I forbindelse med renovering af reposen, blev der desuden etableret ekstra opbevaring i skunken.


Svensk æstetik med pastelfarver

Og nu til styling. Ejer er glad for pasteller, der passer rigtig godt til den svenske æstetik og de mørke trægulve.


Når man skal vælge harmoniske farver til et rum, er en der en god tommelfingeregel: Først skal man vælge 3 gennemgående farver. De to første skal ligne hinanden, fx være to blå nuancer, en støvet gråblå og en pastelblå. Den sidste skal være en kontrast eller en komplementærfarve. Til blå vil det være orange. De to første skal udgøre henholdsvis 60 og 30 procent sidste kun 10 procent. Typisk vælger man de første til vægge, tæpper og sofaer, og den sidste til fx puder, lamper, en stol eller bare en hynde. Gul gør virkelig meget for komplementærfarven lilla, så her skal der kun meget lidt til.


Komplementærfarven forstærker grundfarverne, se eksempel her fra Bo Bedre:


Jeg har forsøgt at vise ideen i farvespillet i 3D-visualiseringen, selvom der ikke lige var de farver, jeg ledte efter. Men ideen, håber jeg, kan ses. Så kan man selv finde lige de nuancer, der passer stil og humør.


Tænk også på lyset i rummet når du indretter. Er rummet nordvendt eller sydvendt afgør hvilke farver der kommer bedst til udtryk. Også lysmængden i den farve, du vælger, skal passe med lysmængden i de andre farver. Så får du det bedste resultat.


Læs mere om teorien bag farvelære her:


Opgaven med ødegården var interessant, fordi den var så låst af praktikken, samtidig med at man kan lege med farver tapeter og gamle svenske møbler. Hvis du befinder dig i Sverige kan jeg anbefale at tage til en auktion, der er virkelig guld at hente for meget få penge.


Tak fordi du læste med.

22 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page